Папа Франциск изрази твърдото си негативно мнение относно сурогатното майчинство. Той коментира, че практиката жени да износват децата на други семейства е „презрителна“ и трябва да бъде забранена по цял свят.

Той определи сурогатното майчинство като „комерсиализация на бременността“ и го нареди до войните и тероризма като заплаха за човечеството.

„Нероденото дете не трябва да се превръща в обект на трафик. Сурогатното майчинство е сериозно нарушаване на достойнството на жената и детето, защото се основава на материалните нужди на майката“, коментира още Франциск.

Сурогатното майчинство вече е забранено на някои места по света. Великобритания, Португалия и други европейски държави позволяват сурогатството при специални условия, а тази услуга срещу заплащане е позволена в Украйна, Русия и Беларус.

Сурогатни майки от Съединените щати и Канада се наемат най-често от европейци, сред които и еднополови двойки, които искат да имат деца. Практиката е забранена само в някои щати.

Папа Франциск категорично не одобрява всякакви прояви на консуматорство и как то влияе върху човечеството. Макар по отношение на някои теми да е много напредничав, спрямо сурогатното майчинство и абортите, Франциск следва негативното отношение на църквата.

Католическата църква отдавна е против практиката заради разнообразие от етични и теологични причини.