Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е обсъдил по телефона с иранския си колега Хасан Рохани темата за Сирия, съобщиха източници от президентството на Турция, цитирани от СиЕнЕн-Тюрк.

Разговорът по-специално се е фокусирал върху обстановката в Африн и Идлиб. Обменени са били мнения за най-новите развития около ситуацията в Сирия.

Ердоган е информирал иранския лидер за извършваната от турската армия операция "Маслинова клонка" в района на Африн. Турският президент е изтъкнал също важността на сътрудничеството в борбата срещу терористичните елементи.

Двамата са разговаряли още и за усилията за разрешаване на сирийската криза в рамките на процеса от Астана и конгреса в Сочи.

Ердоган е използвал случая, за да изкаже съболезнования лично на Рохани и на целия ирански народ за катастрофата на пътнически самолет в Иран вчера, при която загинаха 65 души.

Междувременно стана ясно, че е в ход подготовка за среща между Ердоган, Рохани и руския им колега Владимир Путин през април в Турция. Новината съобщи агенция РИА, като се позова на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

До две седмици външните министри на Русия, Турция и Иран ще се срещнат в Казахстан, за да подготвят почвата за посветена на Сирия среща на върха в Истанбул, предаде по-рано днес ТАСС, позовавайки се на ръководителя на иранската дипломация Мохамад Джавад Зариф.