Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов са в Брюксел за тържественото откриване на българското председателство на съвета на Европейския съюз.

Премиерът обсъжда теми от европейския дневен ред и интеграцията на Западните Балкани, а президентът е на аудиенция при белгийския крал. Това не е първата им среща.

Снимка: Президентство
Виждали са се миналата година на срещата на върха на НАТО. Филип Белгийски също е пилот и на изтребител и на хеликоптер.

Други теми от дневния ред да свързани с икономическото сътрудничество и търговския стокообмен между двете държави, който е 1,5 млрд. евро. Аудиенцията е в навечерието на концерта, който тази вечер ще сложи началото на българското председателство в столицата на Европа. На него ще говорят и президента и премиера Борисов, който по-рано днес имаше среща с представители на Европейската Инвестиционна Банка. Това е институцията, която отпуска заемите по плана Юнкер за икономическо развитие. България е сред първите пет държави, които са усвоили заеми за иновации в бизнеса.

Снимка: МС

Президентът на европейската банка Вернер Хойер е обявил, че интересът към региона е голям и дигиталната свързаност е като основен приоритет. Той пое ангажимент от името на ръководството на банката да помагат за успеха на Българското председателство.

Премиерът Борисов е обявил свързаността на инфраструктурата в региона като основен фактор за неговото развитие. Той изрази готовност да запознае ръководството на ЕИБ с индивидуалните потребности в областта на инфраструктурата на всяка една държава и подчерта изключителната важност не само за региона, но и за цяла Европа, на трансевропейските коридори, чието изграждане се нуждае от допълнително финансиране. 

Неслучайно България е неформалният лидер на Балканите. В момента мисля, че можем да се похвалим с това, посочи Борисов по време на конференция в Брюксел. Всяка една от държавите има проблем с другите на Балканите. България е единствената, която няма нерешен проблем и с всички е в изключително близки, добросъседски отношения, заяви Борисов. "Казвам "неформален", защото на Балканите лидер не може да има", уточни Борисов.

"Терминът "Западни Балкани" не го харесвам много, защото Балканите сме едни и коя от държавите ще се размести, счупи или генерира несигурност - абсолютно е еднакво за всички", каза той.

Радев и Борисов ще бъдат заедно и ще произнесат речи  на откриването на церемонията за председателството след броени часове в най-престижния белгийски център за изкуства където ще има концерт за нашето председателство.