Българският президент Румен Радев и съпругата му са на официално посещение в Австрия. Тази вечер те се срещнаха с представители на българската общност.

Българският президент запозна сънародниците ни с две свои идеи. Първата - в България да бъде въведена индивидуалната конституционна жалба. Втората - българите, по рождение придобили двойно гражданство в страни от ЕС да имат право да се кандидатират за народен представител, президент, вицепрезидент. "Каквото право по Конституция към момента нямат", уточни държавният глава. 

Снимка: Президентство на Република България

Поколения българи изграждат доброто име и авторитет на националната ни общност в Австрия и прави чест на всеки от вас, посветил живота и кариерата си за поддържане на духовната връзка с родината и за популяризирането на българската култура и традиции в австрийското общество, заяви президентът Румен Радев.

Снимка: Президентство на Република България

Много от присъстващите на срещата поставиха въпроси и дадоха идеи - част от тях свързани с образованието, културата, туризъма, пенсионната система, както и трудностите, свързани с връщане на тленни останки на наши сънародници в България. 

Официалното посещение на Румен Радев в Република Австрия е по покана на австрийския федерален президент Александър Ван дер Белен. 

Снимка: Президентство на Република България

Около 30 000 наши сънародници живеят в Австрия, сред които дейци на културата, изкуството, науката, наследници на българите-градинари и на „старата“ емигрантска общност, както и много студенти.

Българската общност има 19 изградени организации и дружества с културен, образователен и религиозен характер и държавният глава открои успеха на сънародниците ни, които със своята сплотеност и инициативност създават благоприятни условия за изучаването и съхраняването на българския език. 

Във Виена българите имат свое списание и свое радиопредаване в ефира на една от радиостанциите.