Президентът Румен Радев пристигна на официално посещение в Хашемитско кралство Йордания по покана на крал Абдула II бин ал-Хусейн. Той води голяма бизнес делегация в Аман за договаряне на съвместни производства. Фокусът на визитата е задълбочаване на политическия диалог, стимулиране на икономическите връзки и инвестициите, както и партньорството в сферата на отбраната и сигурността. Ще бъде обсъдена и ситуацията в Близкия Изток и миграционната криза.

В българската делегация са външният министър Екатерина Захариева и 30 компании, които да договорят съвместни проекти с партньори от Йордания. Държавният глава посети единственото в Близкия Изток високотехнологично съоръжение за синхронно лъчение за експериментални науки – „SESAME”.  Той обяви, че от година и половина се бори за подобен проект на Балканите и дори поискал да се подпише меморандум по време на европредседателство през май, но това не се случило.

„Тук са дадени европейски пари за проект, който е извън Европейския съюз. Освен за магистрали, трябва да се мисли и за мозък – да инвестираме пари”, коментира Радев.

Експериментите в SESAME дават възможност за научни изследвания в области като медицина, биология, физика, химия и  селско стопанство. Особеното е, че в проекта, който включва 9 държави донори, сред които и традиционни противници в Близкия Изток, са обединени в научните експерименти, а съоръжението се захранва от слънчева енергия. 

Снимка: Габриела Наплатанова

По време на визитата си в Йордания президентът ще посети и Центъра за подготовка на специалните сили „Крал Абдуллах II“. Самият крал на Йордания, като престолонаследник е командвал корпуса на специалните сили в кралството. Йордания работи изключително активно в партньорство с НАТО по линия на антитероризма.  

Тази вечер президентът Радев ще се срещне с българската общност –около 500 българки сключили брак в Йордания

Държавният глава и съпругата му Десислава Радева ще бъдат посрещнати утре с официална церемония от техни величества крал Абдула II и кралица Рания.