Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди компаниите "Гугъл", "Фейсбук" и "Туитър" да внимават. Преди това той ги обвини в политическа пристрастност и цензура, без да приведе доказателства, предаде Ройтерс.

"Мисля, че това, което "Гугъл" и други правят, ако погледнете какво става с "Туитър", ако погледнете какво става с "Фейсбук", по-добре да внимават, защото не може да причиняваш това на хората", каза той в изказване в Белия дом.

"Затова смятам, че "Гугъл", и "Туитър", и "Фейсбук" нагазват в много, много опасна територия и трябва да внимават. Не е честно спрямо големи групи от населението", добави Тръмп.

Американският президент обеща да обърне внимание на "изключително сериозната ситуация" със "заглушаването" на консервативните гласове и добрите новини от социалните медии, предаде Асошиейтед прес.

Президентът отправи критики към "Гугъл" и го обвини, че при търсене на новини за Тръмп се появяват само публикации на медиите на "фалшивите новини".

Според Тръмп "републиканските, консервативните и честните" медии не присъстват по същия начин в "Гугъл".

В отговор интернет гигантът категорично опроверга твърденията на Тръмп и каза, че неговата интернет търсачка не "класира никога резултатите от търсенето, за да манипулира общественото мнение", предаде Франс прес.

"Търсенето не се използва, за да се защити дадена политическа програма и ние не отклоняваме нашите резултати от търсенето към някоя политическа идеология", се казва в изявление на компанията.

"Нашата цел е да се уверим, че потребителите, които изписват нещо в прозореца за търсене на "Гугъл", получават най-подходящия резултат за няколко секунди", подчерта компанията и добави, че всяка година внася стотици подобрения в алгоритмите, които направляват търсенето, за да "гарантира, че те улавят съдържание с "високо качество".