Президентът на Сърбия Александър Вучич проведе видеоконференция с министър-председателите на Северна Македония и Албания – Зоран Заев и Еди Рама с цел подобряване на отношенията в рамките на регионалната инициатива „мини Шенген“, предаде БГНЕС.

Тримата лидери бяха единодушни, че държавите от Западните Балкани имат нужда от членство в ЕС, но и самият Европейски съюз има нужда от тях.

„Регионът е заобиколен с границите на ЕС, а страните, които се стремят към членство, изповядват общите европейски ценности“, се подчертава в съобщение, разпространено от кабинета на сръбския президент.

Вучич, Рама и Заев изразиха желание четирите европейски свободи - движението на хора, стоки, услуги и капитали, да бъдат приложени възможно най-скоро в целия регион и заявиха, че ще окажат пълната си подкрепа за регионалния общ пазар на срещата на върха на Берлинския процес на 5 юли.

Лидерите се споразумяха да се срещнат на 29 юли в Скопие и да обсъдят напредъка при прилагането на инициативите и проектите, както и да подпишат допълнителни договори между трите държави във връзка с прилагането на ангажиментите от Берлинския процес, сътрудничество и помощ в случай на природни бедствия и облекчение за търговията, вноса и износа.

„Призоваваме и насърчаваме нашите колеги от региона да подписват и прилагат подобни споразумения, така че посредством единния пазар, визията за общо политическо и икономическо пространство в Западните Балкани скоро да стане важна част от ежедневието на нашите граждани”, призоваха политиците.

Те подчертаха, че въпреки отлагането на процеса на разширяване, ще продължат да се опитват да усвояват нови начини, области на политики и финансови инструменти, за да могат да увеличат своя принос към Европа, да укрепят връзките с Европейския съюз и постепенно регионът да се интегрира в единния европейски пазар.

По повод Зелената сделка Вучич, Рама и Заев призоваха ЕС и САЩ за подкрепа в разработването на проекти, в които да се инвестира колкото е възможно по-скоро, за подобряване и опазване на околната среда и увеличаване на широкото използване на възобновяеми източници на енергия.

Тримата лидери заявиха, че само регионалната свързаност с подкрепата на ЕС може да допринесе за общата стабилност и напредък на целия регион и на Европа.