„Светът има повече нужда от посланията като тези на Кант, за вечен мир, за човека като цяло. Необходимо е по-малко да се позоваваме на Макиавели и Тукидид. Днес от Ню Йорк няма по-добро послание от онова в песента на Джон Ленън „Imagine“ – „Мечтая“. Ние сме като Джон Ленън, мечтаем.“

Това каза президентът на Северна Македония Гордана Силяновска, която участва в годишното заседание на Общото събрание на ООН.

Стана ясно, че Албания и Северна Македония ще бъдат разделени по отношение на процедурата за присъединяване към Европейския съюз.

Тя съобщи, че е имала „приятелска среща с президента Румен Радев“, а по отношение на взаимоотношенията с България каза следното пред държавната агенция:

„Най-повтаряната синтагма от всички е, че трябва да се зачитат договорите. Разбира се, всеки, който разбира от международно право и въобще от право, знае, че в Договора за добросъседство и приятелство няма точка, която да предвижда промяна на Конституцията и не може да има такава - това е свързано с известните исторически комисии и техните резултати от преговорите“, каза президентът на РСМ.

„Естествено, това нещо аз го подчертавам. Това не е директен отговор на въпроса дали ще сменим Преговорната рамка и дали осъзнаваме, че не е възможно да я променим. Моят коментар е как ще се отнасяме към Преговорната рамка“, добави Силяновска.

 

„Договорите трябва да се спазват. Тук имаме предвид Преспанското споразумение, където много ясно е записано какво означава Македония - за втората страна, територия, народ със собствени език и история, за което ние преговаряме в тези исторически комисии и за това, което е част от договора“, каза още Силяновска.

По-рано днес във връзка с отношенията на страната ни със Северна Македония лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че всеки, който нарушава добрия тон, ще понесе последствията от това.

Според него България по никакъв начин не нарушава добрия тон, предава БГНЕС.

„Искам да уверя българския народ, че всичко, което сме направили в Европейската народна партия, в Европейския съвет и в Европейската комисия е чуто много добре. Така действат европейските институции. Те не заплашват, те не обиждат. Резултатът от всичко това е, че Албания върви напред – тя прие българското малцинство, а нашите колеги от Северна Македония ще трябва да понасят това, което са сътворили“, заяви още Борисов.

„България и Северна Македония имат подписан Договор за добросъседство и никой не може да мръдне от него. От нас се иска търпение. Всички институции реагираха. Не трябва да изглеждаме агресивни ние, защото тактиката на нашите колеги от Северна Македония е ние да бъдем виновни“, предупреди лидерът на ГЕРБ.