Президентът на Хаити Жовенел Моиз е убит от неизвестни извършители, които са нахлули в дома му рано тази сутрин, съобщи премиерът в оставка Клод Жозеф, цитиран от Би Би Си.

Първата дама на Хаити бе ранена, появи се и информация, че е починала.

В същото време посолството на Хаити в Доминиканската република отрече информацията за кончината й. Според вестник Al Dia в момента се разглежда въпросът за евакуацията на Мартин Мойс , за да й се осигури медицинска помощ.

Жозеф призова населението на страната да запази спокойствие и добави, че полицията и армията ще се погрижат за запазването на реда в страната, като бе обявено и извънредно положение. 

Това не е първото нападение срещу Моиз, който стана президент на Хаити през 2017 г. На 17 октомври 2018 г. срещу него е открита стрелба, като тогава той не е ранен сериозно и е отведен на безопасно място. При атаката са пострадали трима негови охранителни.

Мандатът на Моиз бе изпълнен с трудности и обвинения в корупция. По-рано тази година в столицата и други градове се проведоха мащабни протести с искания за неговата оставка.

В момента Хаити е разделенa в политически план и е изправена пред нарастваща хуманитарна криза и недостиг на храна. Има опасения, че всичко това ще прерасне в широкомащабни безредици, оттбелязва "Ройтерс".

ООН, Съединените щати и редица европейски са ужасени и заклеймиха инцидента.