Океанските вълни могат да осигурят 11% от електроенергията на Австралия през 2050 година, сочи проучване на континента. То е дело на Организацията за научни и индустриални изследвания към Общността на нациите и е първото по рода си.

"Океанските вълни са един от най-ценните възобновяеми енергийни ресурси на Австралия с огромен потенциал", заяви ръководителят на изследването Иън Кресуел. Той уточни, че предвиденият процент може да не изглежда голям, но и електроенергийната консумация на сраната-континент със сигурност ще се увеличи значително до 2050 година.

"С произведеното от вълните електричество ще можем напълно да задоволим целогодишните енергийни потребности на един голям град, като Мелбърн например, който е много "лаком" на електрически ток", уточни Кресуел.

Районите, които могат да се възползват от този нетрадиционен възобновяем източник на енергия са Пърт, южното крайбрежие на страната и в по-малка - източното. Енергията на приливите пък може да бъде укротена в Тасмания и в района Кимбърли в Западна Австралия.

За разлика от другата възобновяема енергия, получена от вятърните турбини, тази, която впряга океанските вълни е много по-постоянна. Но учените все още имат да решават някои технически проблеми, като закотвянето на установките и устойчивостта им при екстремни климатични условия в океана.