Босовете на основните престъпни групировки в Салвадор заплашиха, че решението на върховния съд да обяви за незаконно назначаването на министъра на сигурността Давид Мунгиа Пайес може да сложи край на примирието, спасило живота на хиляди хора, предаде Би Би Си.

Пайес е архитект на споразумението, което беше постигнато с престъпните синдикати през март 2012 г. Водачите на бандите дадоха специална пресконференция от затвора, в която разкритикуваха остро решението на висшите магистрати. Върховният съд също така реши, че правителството трябва да смени и шефа на националната полиция Франсиско Салинас.

Според съдиите и двата поста трябва да се заемат от цивилни, а назначените са с генералски чинове от армията. Президентът на страната Маурисио Фунес каза, че не е съгласен с решението на магистратите, но ще го приеме и до дни ще определи нови хора за двата поста.

Босове на Мара Салватруча (MS-13) и на Бандите от 18-та улица изразиха надежда, че новите министър на сигурността и полицейски шеф ще спазват примирието. През 2012 г. след преговори с посредничеството на католическата църква двете престъпни групировки се съгласиха да прекратят насилието помежду си, което намали значително броя на убийствата в страната.