В Испания започна т.нар. "нова норма" в неделя, 21 юни, след почти 100 дни на извънредно положение заради кризата с коронавируса.

Летището Ел Прат в Барселона заработи с едва 5% от капацитета си на 21 юни.

Снимка: БГНЕС / EPA
Повечето от пристигащите бяха чужденци, които работят в Испания, но са напуснали страната в началото на карантината. Туристите бяха малко.

Пътниците на около сто полета от държави от Шенген бяха прегледани за висока температура и бяха задължени да ползват маски, като общият брой на въздушните коридори, които ще бъдат отворени в близките дни е вече 225. Това е сравнително ниско число в сравнение с един нормален юни месец, пише вестник „Ел Паис“, цитиран от „Фокус“. 

Снимка: БГНЕС / EPA

Много хора посетиха плажовете на Кадис, Южна Испания, където част от посетителите бяха върнати, за да се избегне тяхното претъпкване. Наложи се някои от входовете им да бъдат затворени. 

Премахването на извънредното положение, което позволи на всички граждани свободно да се придвижват по цялата територия на страната, за първи път от 14 март, беше отбелязано и в туристически зони като средиземноморската провинция Аликанте.

Снимка: БГНЕС / EPA

Пристигането на туристите там беше посрещнато с облекчение - заради ефектите върху местната икономика - но и с притеснение, заради рисковете от нова вълна на COVID-19.

Границата между Франция и Испания също беше отворена на 21 юни, за разлика от тази с Португалия. В испанското гранично градче Беобия се формираха огромни опашки от френски граждани, които искат да си купят евтин тютюн, козметика и испански колбаси.