Папа Франциск е поздравил българския премиер Кирил Петков за посоката на правителството в посока борбата с корупцията.

„Каза, че корупцията е болест. Той много вярва, че млади политици са единственият начин да се изтръгне тази болест. Каза, че тази болест е навсякъде. Поздрави ни, че основната цел е изтръгването ѝ“, каза премиерът Кирил Петков след аудиенцията при светия отец.

„Втори съвет, който ми даде – каза, че в момента се намираме в безпрецедентна криза. Инфлацията се вдига много и е много важно да се срещаме с хората и да им обясняваме, че правим всичко възможно, но има икономически фактори, които не зависят от нас“, каза Петков.

Снимка: Министерски съвет

Папата също така е посъветвал българския премиер да води битката срещу корупцията и вражески сили от чужди страни по отделно.

„Трябва да се опитваме борбата да става на стъпки, а не едновременно на всички посоки“, каза Петков.

Снимка: Министерски съвет

Папа Франциск благословил работата на българското правителство и определил пътят му като правилен.

Относно темата за Северна Македония и свикването на КСНС, Петков каза, че би се радвал президентът да предприеме тази стъпка, тъй като има много нова информация за обсъждане.

„Ако не сме в една лодка, разединението ще ни направи по-слаби. Много е важно да имаме общ подход по темата. Бих искал да имаме консенсус не само с управляващата коалиция, а и с част от опозиционните партии“, каза Петков.

Снимка: Министерски съвет

„За отпадане на ветото може да се говори, след като Министерството на външните работи представи последните резултати от прогреса по този диалог“, заяви премиерът.

Той допълни, че едва тогава тези резултати трябва да се внесат в Народното събрание, което да се изкаже и да представи ясна позиция какво трябва да направи българското правителство.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!