Държавният глава поиска да чуе аргументите на премиера по темата за Северна Македония. Президентът не отговори еднозначно дали ще свика Консултативния съвет по национална сигурност.

„Консултативният съвет за национална сигурност е орган за подпомагане на диалога и за търсене на общо решение в името на важни национални въпроси. Ако се търси широк национален консенсус по отношение на Република Северна Македония (РСМ), то такъв не само, че има, но е силно изразен в нашето общество и би следвало управляващата да са наясно с него“.

Това каза президентът Румен Радев в отговор на въпроса ще свика ли КСНС по въпроса за евроинтеграцията на РСМ, както призова премиерът Кирил Петков.

„Ако целта е подпомагане на диалога в рамките на самата коалиция и той е нарушен по някакви причини, то трябва ясно да се каже какви са причините за това. Има ли прогрес в Република Северна Македония по договора и има ли промяна в позициите на нашите европейски партньори? По този въпрос трябва да чуя първо министър-председателя”, уточни президентът.

Държавният глава препоръча на управляващите да се придържат към официалната позиция на България, изразена в приетите от Народното събрание документи и последния КСНС, и към принципите и на Европейския съюз.

„Бъдете сигурни ще продължа да правя най-доброто за България, да отстоявам нашата история и култура, да защитавам правата на македонските българи“, заяви още Радев.

Гледайте повече във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!