Полският министър-председател Беата Шидло е в стабилно състояние след пътния инцидент, който претърпя вчера, предаде АФП.

Той стана в южния град Освиенцим, недалеч от Краков. Инцидентът е предизвикан от сблъсък на премиерския кортеж с шофирания от 21-годишен младеж Fiat 600.

Двама служители на сигурността, придружавали Шидло, също са леко ранени. С по-сериозни наранявания на краката обаче е трети човек от екипа.

Премиерът премина през обширни медицински тестове в местно лечебно заведение, преди да бъде транспортирана с хеликоптер във военната болница във Варшава. Говорителят на правителството Рафал Боченек съобщи пред медиите, че тя остава под наблюдение, а престоят й в болницата зависи от специалистите. По неговите думи Беата Шидло изглежда добре и е напълно контактна.

Говорителят отказа да уточни естеството на медицинските тестове на 53-годишната премиерка и не каза дали тя ще може да председателства седмичното заседание на кабинета във вторник.

Междувременно младият шофьор е поел отговорност за злополуката и вече е обвинен в причиняване на телесна повреда при пътен инцидент. Ако бъде осъден, той ще получи до три години затвор.