Тази седмица Косово ще подаде кандидатурата си за членство в Европейския съюз, съобщи министър-председателят на страната Албин Курти, цитиран от БТА. 

На правителствено заседание днес Курти каза, че Косово е изпълнило условията за получаване на статута на страна кандидат за членство в ЕС.

„Европейският съюз е място на мир, сигурност, равенство и просперитет и затова мястото на Република Косово като страна, която обича мира, е в този общ дом“, каза премиерът. 

Преди евентуално членство страната трябва да постигне споразумение със Сърбия за нормализиране на отношенията. ЕС вече работи по сделка, на която се надява и двете държави да се съгласят в рамките на година. 

През последните дни нарастна напрежението между властите и сръбското малцинство в Косово. Сръбски протестиращи в Северно Косово блокираха главни пътища и имаше престрелки с косовската полиция след арестуването на бивш сръбски полицай.

Отношенията между Белград и Прищина са обтегнати, откакто Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г. Европейският съюз и САЩ опитват да помогнат на двете страни да нормализират отношенията си, но засега без успех. 

Нахлуването на Русия в Украйна накара страните от ЕС да положат усилия за подобряване на отношенията с шестте страни от Западните Балкани – Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия. 

Косово е единствената страна в региона, която досега не е кандидатствала за членство в Съюза.