Премиерът на Косово Рамуш Харадинай подаде оставка днес, съобщи БТА.

Харадинай обяви, че подава оставка в края на днешното заседание на косовското правителство и посочи като причина това, че е повикан да говори пред Специалния съд в Хага в качеството на заподозрян във военни престъпления.

Той прочете писмото, с което подава оставка, но заяви, че 100-процентните мита, които неговото правителство въведе върху стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина, остават в сила до ново решение.

Президентът на Косово Хашим Тачи изрази съжаление за оставката Харадинай.

"Уважавам решението му и като президент на Косово ви уверявам, че ще действам въз основа на конституционните си и законови компетенции и гражданите ще бъдат своевременно информирани за решенията", написа Тачи в профила си във "Фейсбук".

Той заяви, че вярва в "чистотата на бойците на Армията за освобождение на Косово /АОК/ и в техните високи морални ценности".

Тачи съобщи, че освен на Харадинай прокуратурата е изпратила призовка и на бившия началник щаб на АОК Бислим Зирапи, който сега е негов съветник, както и на още няколко бивши офицери от АОК.

Специалният съд за военните престъпления в Косово започна работа през 2018 г. и е натоварен да разследва военни престъпления и престъпления срещу човечеството.