Министър-председателят Бойко Борисов е на визита в Обединените арабски емирства и в Арабска Република Египет. Това е първо официално посещение на български премиер там.

Днес Обединените арабски емирства поискаха стратегически договор за партньорство с България. Той ще бъде подготвен до края на годината.

„На първо място това, което се разбрахме да започне да се прави веднага като мост между България и Обединените Арабски Емирства, е в сферата на изкуствения интелект, образованието, цифровата икономика, дигиталните технологии и киберзащитата. Името на България в тази сфера е изключително популярно”, коментира премиерът Бойко Борисов след срещата с шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян.

Интерес за взаимодействие между двете страни има и във военната индустрия и туризма.

Извънредна среща със собственика на английския клуб Манчестър сити, който е член на семейството на емира, е напът да подпомогне и българските млади футболисти.

„Ако Футболният съюз има интерес и намерят достатъчно прозрачен начин подберат 20-30 млади футболисти и млади треньори, мога да уредя на издръжка на Манчестър сити да отидат и да се готвят в определен период от време. Включително и с Гуардиола да имат срещи и да обменят информация”, добави министър-председателят.

В Абу Даби има и министерство на щастието. По този повод той заяви:

„Ако ме питате дали ще сложа министър на веселбата – няма, ние всеки ден си създаваме сами толкова проблеми”.

Прехраната е ключов въпрос за Обединените арабски емирства. Очаква се много от Балканите в областта на селското стопанство и земеделието.

В момента стокообменът между България и Арабските емирства е в рамките на 200 милиона долара годишно

Като най-висок гост министър-председателят беше поканен да разгледа джамията „Шейх Зайед“.