Най-старият и най-голям плавателен съд в историята на човечеството, открит в Египет - първата лодка на фараона Хеопс, беше преместена от пирамидите в Гиза до близкия Голям египетски музей, съобщи „Ройтерс“. Слънчевата ладия, както още я наричат, е на 4 600 години и засега се смята за най-запазения плавателен съд от античността.

Снимка: Ройтерс

"Целта на преместването беше да защитим и съхраним най-големия и най-стар органичен артефакт от дърво в историята на човечеството за бъдещите поколения", уточнява в изявлението си министерството на туризма и паметниците на културата.

Снимка: Фейсбук страница на министерството на туризма и антиките на Египет

Ладията от кедрово дърво с дължина 42 м и тегло 20 тона беше транспортирана за 48 часа. Тя пристигна в музея в събота сутринта.

За транспорта е използвано специално високотехнологично превозно средство с дистанционно управление и поставена върху него метална рамка, внесено от Белгия. Преместването й е планирано две години.

Ладиите на фараоните са дълги и плитки, което дава възможност да се движат по Нил, предаде ТАСС. За изграждането им древните египтяни са използвали само естествени материали - дърво и палмови въжета. Те са се задвижвали от 10 чифта гребла.

Смята се, че вече мумифицираното тяло на фараона е било транспортирано със "слънчева ладия" до мястото на погребението му от тогавашната столица на Древен Египет - Мемфис, до пирамидите в Гиза. Освен това ладиите са имали ритуално значение. Според египетската митология в отвъдното фараонът е можел да използва лодката, за да се разхожда по небето, докато разговаря с бога на Слънцето Ра. Учените обаче не изключват, че Хеопс е можел да е пътува с нея по Нил приживе, за да инспектира крайбрежните насаждения от финикови палми или просто да лови риба.

Информация, че два дървени кораба са заровени на платото Гиза се появи в средата на миналия век. Първата лодка на Хеопс е открита през май 1954 г. от видния египетски археолог Камал ел-Малах (1918-1987) по време на експедиция за отстраняване на пясък от южната страна на Хеопсова пирамида.

Снимка: Фейсбук страница на министерството на туризма и антиките на Египет

След реставрация и реконструкция, ладията, от която са открити 650 парчета, е изложена от началото на 70-те години в музейния комплекс близо до Големите пирамиди на платото Гиза. Тъй като това пространство не е оборудвано със специални средства за съхраняване на този древен дървен артефакт, неговата уникална органична структура започва да се поврежда.

След като бъде инсталирана на новото си място, ладията ще бъде достъпна за разглеждане от посетителите.

Използвани са материали от "Ройтерс" и БТА