Бивш депутат от Великото народно събрание посвещава повече от 50 години от живота си  в търсене на решение на древна задача. Вдъхновен от тайнството на Хеопсовата пирамида, инж. д-р Цезар Карафеизов предлага нова формула за изчисляване квадратурата на кръга, без линийка и пергел.

За него Хеопсовата пирамида е склад на математически познания, който той започва да изследва още през 60-те години на миналия век и споделя мнението, че "тя е като величествен паметник на човешкото знание. В нея не случайно са концентрирани и редица научни достижения, които ние дори все още не сме даже всички разкрили”.

Бившият депутат стига до извода, че създателите на Хеопсовата пирамида са можели лесно да пресметнат квадратурата на кръга само с линийка и пергел, което и до ден днешен остава загадка за учените по света. Това амбицира хасковлията и той подчинява последните петдесет години от живота си в търсене на вярното решение. И открива проста формула, срещу която стои на пръв поглед  доста сложен чертеж, в основата на който е проекцията на Хеопсовата пирамида.

"Аз съм употребил много време, най-различни решения, ако кажа стотици решения – малко ще е, докато се стигне до този бих нарекъл елементарен чертеж, в който се получава пък размера в мащаб на Хеопсовата пирамида, като имате в предвид, че това се чертае без да е разграфена нито линийка, нито пергел”, коментира самият Карафеизов.

Засега институтите се въздържат да признаят математическото откритие на бившия депутат. Не е ясно и как формулата може да бъде приложена в живота ни.

"Всеки пита каква е ползата. В крайна сметка щом досега не е решено, значи е могло и така да бъде – нерешено. Може, но чистата наука нали търси решения на някакви задачи и те вече след себе си носят други ползи", на мнение е Карафеизов.

Откритието си, Цезар Карафеизов отпечатва в книга, а провокацията идва още от заглавието й "Какво правя, когато нищо не правя” – книгата обаче не се продава, а се подарява.