Прокуратурата в германския град Майнц днес прекрати разследването срещу комика и телевизионен водещ Ян Бьомерман за обида на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предадоха световните агенции.

Няма доказано наличие на противозаконни действия, съобщи държавното обвинение.

Телевизионният водещ Ян Бьомерман рецитира на 31 март в ефира на държавната телевизия Цет Де Еф оскърбителното стихотворение за турския държавен глава. В стихотворението се казваше, че "Ердоган определено е президент с малка опашка" и "гледа детско порно, докато рита кюрди". Още в началото на стихотворението той е описан като "глупав, страхлив и изнервен".

През април германският канцлер Ангела Меркел обяви, че нейното правителство е дало зелена светлина на прокурорите да започнат разследване срещу комика.

Телевизия Цет Де Еф премахна стихотворението от архивите си, но настоя, че то не нарушава закона. Бьомерман прочете стихотворението, за да илюстрира нещо, което по неговите думи няма да бъде позволено в Германия. Той го съпостави със сатирична песен за Ердоган, излъчена по-рано по друг телевизионен канал, която обаче се смяташе за приемлива в Германия, но предизвика недоволството на Турция, отбелязва „Асошийетед прес”.

Прокуратурата в Майнц днес посочи, че е "спорно" дали стихотворението представлява оклеветяване, като се има предвид сатиричния му контекст. При разследването също така не са били събрани достатъчно доказателства за престъпни действия на други лица, участвали в създаването на програмата на Бьомерман.

Решението да разреши започване на разследване срещу комика бе трудно за Меркел, докато тя търсеше помощта на Анкара за намаляване на мигрантския наплив към Европа, но също така изразяваше опасения във връзка с положението на медиите в Турция.

Когато Меркел обяви решението си през април тя изтъкна независимостта на правосъдната система и посочи, че нейното правителство възнамерява да отмени от 2018 г. германски закон, който криминализира обидите на чуждестранни държавни глави, припомня АП.