Преговорите между гръцкото правителство и представителите на кредиторите бяха подновени днес в Атина. Темата на разговорите е свързана с допълнителните съкращения на бюджетните разходи, които се изискват от Гърция в замяна на международната помощ.

За първи път от началото на кризата в гръцката столица е и председателят на Европейската Комисия - Жозе Мануел Барозо, който преди минути се срещна с премиера Андонис Самарас.

В опит да получи поредния транш на заема от Брюксел, управляващата коалиция се споразумя за нов пакет от съкращения на разходите. Той е на стойност 11 милиарда и 500 милиона евро. Рестрикциите ще засегнат преди всичко пенсионерите и държавните служители.

За първи път Гърция ще въведе таван за пенсиите, който ще се движи между 2 200 и 2 400 евро. Пенсиите над 1 400 евро ще се намалят с 10 на сто, а между 1 000 и 1 400 с 5%.

Еднократното обезщетение за пенсиониране ще се свие с минимум 10%, а за държавните служители ще достигне 23%.

Ще се орежат и социалните надбавки, които в момента са над 90 вида.

Съкращенията на разходите ще засегнат дори министрите, чиито доходи ще бъдат приравнени с тези на депутатите. В същото време страната трябва да намали и броя на държавните служители със 150 хил. до 2015 година, като правителството се е ангажирало да прави само по едно назначение на всеки 10 служители, които напускат работа.