Консервативният блок на германската канцлерка Ангела Меркел и германските социалдемократи (ГСДП) на Мартин Шулц се споразумяха днес по въпроса за събиране на разделените бежански семейства, с което преодоляха ключово препятствие към сформирането на коалиционно правителство в страната, предаде ДПА.

Събирането на семейства на бежанци ще бъде замразено до 31 юли, след което броят ще бъде ограничен до 1000 души на месец, съобщиха за ДПА източници от преговарящите екипи на партиите. Може да има някои изключения от този таван при изключително тежки семейни случаи, отбелязаха те.

Християндемократите (ХДС) на Меркел, тяхната сестринска баварска партия (ХСС) и ГСДП вече имаха споразумение за въвеждане на месечен лимит за събиране на семейства в проекта за коалиционно споразумение, постигнат в началото на този месец. Дебатът обаче бе отново открит след започването на формални коалиционни преговори, четири месеца след парламентарните избори през септември, резултатите от които не позволиха съставяне на коалиция в традиционните рамки. Левоцентристката ГСДП преди защитаваше правото за събиране на семействата на всички бежанци.