Председателят на парламента на Северна Македония Талат Джафери нарече случващото се в Украйна геноцид. Той е първият високопоставен служител от Северна Македония и първият председател на парламент от региона, който посещава Украйна. Джафери се срещна днес и с украинския президент Володимир Зеленски. 

В момента българска делегация е на посещение в Украйна. В сряда вечерта за Киев заминаха премиерът Кирил Петков, министърът на отбраната Драгомир Заков и депутати от „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

„Ние, хората от Западните Балкани, имаме живи спомени от такива картини отпреди две десетилетия. Рачак в Косово е жив в паметта ни, Сребреница в Босна и Херцеговина е жива в паметта ни. Разбира се, ние най-добре разбираме какво означават тези картини“, каза Джафери след посещението си в Ирпин и Гостомел.

Снимка: Facebook

По покана на председателя на Върховната Рада Руслан Стефанчук вчера в Украйна бяха и председателят на горната камара на румънския парламент Флорин Къцу, както и председателката на Националния съвет на Швейцария Ирен Келин, съобщават македонски и румънски медии.

Талат Джафери посочи още, че след като е видял разрушения град Ирпин и руините на летището в Гостомел, лично ще положи усилия институциите и обществеността на Северна Македония да предоставят цялата възможна подкрепа на Украйна заедно с ЕС и международната общност.