Председателят на Европейския парламент (ЕП) Роберта Мецола декларира 142 подаръка, които е получила. За това съобщава изданието „Политико“.

Малтийският евродепутат от десноцентристката група на Европейската народна партия (ЕНП) Роберта Мецола подаде информацията към официалния публичен регистър миналата седмица, като изпусна крайния срок за деклариране на подаръците. От нейният екип обаче уточниха, че крайният срок не важи за председателя на ЕП.

„Това показва, че нещо с тази система не е наред. Не можете да управляваш етична система въз основа на неписани правила. Хубаво е, че Роберта Мецола е направила това, но едва ли очаква някаква награда за спазване на правилата“, каза Михил ван Хултен, директор на Transparency International EU и бивш евродепутат.

Новината за подаръците на Мецола идва в изключително чувствителен момент за ЕП. Институцията се бори да възстанови доверието на обществото в нея. Това се случва на фона на полицейското разследване по обвиненията, че висши фигури в Брюксел са замесени в корупция и пране на пари.

„Когато председателят на ЕП получи подарък, това не е в качеството ми на евродепутат, а на лице на парламента“, обясни Роберта Мецола пред „Политико“. Те признава, че е взела решение да обяви публично какви подаръци е получила след започването разследване за корупция „Катаргейт“. Уточни обаче, че и без този скандал е щяло до го направи, без декларацията ѝ да стане публична.

Говорителят на председателят на ЕП добави: „Тя иска да бъде възможно най-отворена и да даде пример, който други евродепутати да последват.“

Сред подаръците, които Роберта Мецола е получила, са: златен модел на кула от високопоставения марокански политик Наам Маяра; бяла рокля със златна бродерия от Фавзия Зайнал, председател на парламента на Бахрейн; шал от френския министър-председател Елизабет Борн; маркови безжични слушалки от германския Бундестаг; ваза от чешкото председателство на Съвета на ЕС; бяла блуза от президента на Молдова Майа Санду; книга за Брюж от ректора на Колежа на Европа Федерика Могерини и декоративна чиния от посланика на Узбекистан в страните от Бенелюкс.