Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа в „Туитър“, че се поставя в доброволна карантина до утре.

„Съобщиха ми, че съм участвала в среща миналия вторник, на която е присъствал човек, за когото вчера е установено, че е заразен с COVID-19“, пояснява тя.

"Според действащите правила се поставям в самоизолация до утре сутрин. В четвъртък дадох отрицателен резултат и днес се подлагам на ново изследване“, допълва Фон дер Лайен.

Говорител на ЕК уточни по-късно, че карантината ще продължи до края на утрешния ден. Това ще наложи не Фон дер Лайен, а заместникът й Франс Тимерманс да председателства утрешното седмично заседание на еврокомисарите. Фон дер Лайен няма да успее да се яви утре пред Европейския парламент и няма да участва в заседанието на Съвета ЕС-Украйна, където ще бъде представлявана от върховния европейски представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Фон дер Лайен няма проявления на болестта, чувства се съвсем добре. Работи, участва във видеоконференции, поясни говорителят. Той добави, че ЕК е съобщила на посолствата на държавите от ЕС новината, за да бъдат взети необходимите предпазни мерки за държавните и правителствените ръководители, участвали в Европейския съвет миналата седмица.

"Работещите с председателя на ЕК се изследват в понеделник и четвъртък всяка седмица. В Португалия бяха спазвани всички противоепидемични правила. Служителите, пътували с Фон дер Лайен до Лисабон, също са под карантина", посочи говорителят, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че самоизолацията съгласно мерките, въведени в Белгия, е седем дни, които се навършват утре в случая с председателя на ЕК.

Миналата седмица Урсула фон дер Лайен пътува до Португалия на работно посещение. В четвъртък и петък председателят на ЕК участва в заседанието на Европейския съвет. Говорител на ЕК уточни, че от началото на пандемията 159 служители на институцията са били заразени. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!