Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен с първа реч пред Европейския парламент след ограниченията във връзка с коронавируса. Тя обърна специално внимание на уязвимостта на планетата, която виждаме с всеки изминал ден - топенето на ледовете, изгарянето на горите и сега - глобалната пандемия, променила начина, по който общуваме и се държим в обществото.

„Вирусът показа колко язвима е нашата общност на ценности и колко бързо това може да се превърне в световен въпрос и дори за нас, в ЕС. Но хората са готови за промяна. И това е моментът Европа да поведе по пътя към излизане от тази уязвимост“, каза председателят на ЕК.

Снимка: EPA

Пари срещу демокрация

"Парите от европейския бюджет трябва да са абсолютно защитени от липса на върховенство на закона, а европейските ценности не са за продан", каза Урсула фон дер Лайен.

Според нея Европа трябва да има минимална работна заплата, както и нова стратегия за Шенген, за да паднат всички бариери пред свободното движение. Нужни са и ясна позиция по въпроса за правата на човека. 

"Първата ни задача е да преживеем заедно това и да подкрепим онези, които имат нужда. Благодарение на уникалната ни социална пазарна икономика Европа може да направи точно това. Тя е преди всичко човешка икономика, която ни пази от големите житейски кризи, болести, нещастия, безработица и бедност. Тя предлага стабилност и абсорбира шоковете“, каза Урсула фон дер Лайен.

Снимка: EPA

Пандемията от COVID-19

Европейският съюз ще създаде своя собствена агенция за биомедицински изследвания и догодина ще свика световна здравна среща на високо равнище в опит да се подготви по-добре за бъдещи пандемии, съобщи Урсула фон дер Лайен.

Тя каза, че ще предложи подсилване на Европейската агенция по лекарствата и на Европейския център за превенция и контрол на болестите, както и създаване на Европейска агенция за съвременни биомедицински изследвания и разработки.

По думите на Фон дер Лайен пандемията от коронавирус "не показва тенденция към отслабване". Тя предложи съвместно разработване и разпределение на лекарства в рамките на общността и формиране на обща медицинска система.

Ваксината срещу коронавируса

"Ваксиналният национализъм поставя животи в опасност, а сътрудничеството в разработването на ваксини ги спасява", заяви Урсула фон дер Лайен.

"Пред тази обхванала света криза някои избират да се капсулират. Откриването на ваксина не е достатъчно. Трябва да следим за това гражданите на Европа и на целия свят да имат достъп до нея. Никой от нас няма да е в безопасност, докато всички не бъдем в безопасност", заяви председателят на ЕК.

Снимка: EPA

Миграция

Урсула фон дер Лайен призова всички страни членки на ЕС да увеличат усилията по миграционния въпрос. Тя каза още, че цяла Европа трябва да допринесе и да действа единно във връзка с опустошения от пожар бежански лагер Мориа.

"Кадрите от лагера Мориа ни припомнят болезнено, че Европа трябва да действа единно. Ако ние увеличим нашите усилия на европейско ниво, очакваме от страните членки да увеличат и те също техните усилия. Миграцията представлява европейско предизвикателство и цяла Европа трябва да допринесе за справянето с него ", каза Фон дер Лайен.

Брекзит

„С всеки изминал ден намаляват шансовете за сключване на ново търговско споразумение с Великобритания“, каза Урсула фон дер Лайен.

Тя предупреди Великобритания, че има "много малко време" за одобряване на сделката до края на годината.

"С всеки изминал ден шансовете за своевременно споразумение започват да избледняват", каза тя и предупреди Лондон, че споразумението "не може едностранно да бъде променяно, незачитано или превратно прилагано".

"Това е въпрос на закон, доверие и добросъвестност. Доверието е основата на всяко силно партньорство", подчерта Фон дер Лайен.

Конфликтът между Турция и Гърция

Урсула фон дер Лайен предупреди Турция да не прави никакви опити да заплашва съседите си в конфликта във връзка с проучванията за газови находища в Източното Средиземноморие, които я противопоставиха на Гърция.

"Да, Турция се намира в район, в който имаше безпокойства. И да, тя прие милиони бежанци, за което ние плащаме значителна финансова помощ. Но нищо не оправдава опитите за заплашване на нейните съседи", каза тя.