Арестуваха трима българи в Одрин по обвинение за трафик на хора. При операцията са задържани и петима турци, заподозрени за връзки с организацията на Фетуллах Гюлен, смятан за "идеолог" на неуспешния опит за преврат през 2016 г.

Българите са задържани на 17 ноември по подозрение, че са помагали на турците да преминат нелегално в България с микробус. Акцията е извършена по сигнал, като при обиска у тях е намерена голяма сума пари.

Турските власти подозират, че българите са получили парите за нелегален трафик на хора.

С решение на Втори наказателен съд – Одрин от 20 ноември т.г. на тях е наложена мярка „задържане под стража” и тримата се намират в затвора от закрит тип „F” в град Одрин, съобщиха от МВнР.

Тримата български граждани са обвинени в „нелегален трафик на мигранти и умишлено подпомагане на престъпна организация”.

Днес Генералното консулство на България в Одрин е уведомено за случая.

Екип на граничните власти за борба срещу терора и нелегалния трафик в Одрин по подаден сигнал, че няколко души ще избягат в България, спрял за проверка микробус в района на селището Йеникадън. В него пътували шест души, от които едно дете.

При направената проверка се оказало, че срещу двама от групата било издадена съдебна заповед за задържане заради връзки с Фето и осуетения опит за преврат през миналата години, а останалите трима били в списъка на подозрителните лица за същото.

Петимата били арестувани и предадени на съда, който постановил да бъдат изпратени в затвора. Детето било предадено на близки хора.

Арестуваните български граждани са с инициали на латиница N.M.K, G.Y.M и S.H.V, уточни БТА.

С подробности по случая със задържаните българи утре сутрин в "Тази сутрин" ще се включи посланикът ни в Анкара Надежда Нейнски.