Полицията в норвежката столица Осло откри и обезвреди взривно устройство в имигрантския квартал „Грьонлан” късно вечерта вчера, съобщават световните агенции.

Във връзка със случая е задържан един човек.

По първоначални данни намерената на оживена търговска улица бомба е била с малка мощност. Тя бе неутрализирана от екип сапьори, след като районът беше отцепен.

"Взривът беше по-силен от това, което нашите експлозиви биха могли да причинят сами", коментира пред "Ройтерс" полицейски служител след контролираната детонация, като така потвърди, че подозрителният предмет не само прилича на бомба, но и реално е в състояние да нанесе поражения.

Снимка: EPA

„Грьонлан” е предимно имигрантски квартал, където живеят пришълци от Африка и Близкия изток, има няколко джамии и ислямски културен център. Тук се намира и централата на полицията на Осло. 

Норвежкото вътрешно разузнаване пое разследването на случая.

Инцидентът дойде по-малко от два дни, след като камион се вряза в група пешеходци в шведската столица Стокхолм.

Снимка: EPA

Четирима загинаха, 15 бяха ранени, а властите определиха случилото се като терористичен акт. След издирване беше задържан предполагаемия водач на товарния автомобил - 39-годишен мъж от Узбекистан.

Атаката в Швеция стана причина норвежките служители на реда в големите градове и на летището в Осло да започнат да носят оръжие по време на патрул.