Атентат срещу кралицата на Великобритания е бил предотвратен, след като британските военновъздушни сили са ликвидирали двама джихадисти в Сирия. Това е станало с удари с безпилотен самолет през август, за които не е било искано предварително разрешение от парламента. 

Британският премиер Дейвид Камерън защити ударите с мотива, че ликвидираните джихадисти, общо трима, са били членове на „Ислямска държава” и по тази причина премиерът е разпоредил удара, без да поиска гласуване в парламента.

„Мога да информирам камарата, че при акт на самозащита и след внимателно планиране, Реяд Хан беше убит с точен въздушен удар от дрон на 21 август, докато пътуваше с превозно средство в района на Рака в Сирия”, поясни Камерън. Освен Хан, който е бил основна цел на удара, са били убити още двама бойци на групировката.

21-годишният Реяд Хан е бил начело на заговора за атентат по време на тържествата по повод победата над Япония, белязала края на Втората световна война, които се състояха през август в Лондон. На тях присъства цялото кралско семейство начело с английската кралица Елизабет II.

Камерън заяви, че силите на Великобритания се подготвени да извършат още атаки срещу специфични цели в Сирия, Ирак и Либия. Даунинг стрийт отрича, че има британски списък с лица за убиване, но източници от парламента дадоха ясно да се разбере, че родени във Великобритания джихадисти, в това число и Джон Джихадиста, екзекуторът на няколко западни заложници в Сирия, са мишени за британските сили.