Парламентарната група на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) във Великото национално събрание на Турция е предложила да бъде създадена парламентарна комисия по проблемите на изселилите се от България етнически турци от 1989 г., предаде БТА.

Проектът е по предложение на депутата от Юксел Йозкан, който е председател на групата за приятелство Турция-България в турския парламент и е роден и живял в нашата страна преди да се изсели през 70-те. Агенцията припомня, че Йозкан е дългогодишен председател на изселническата организация „Балгьоч” и на последните избори е бил избран за депутат от Бурса.

Пред БТА народният представител посочи, че за 30-те години от голямата изселническа кампания през лятото на 1989 г. са били разрешени голяма част от възникналите проблеми по линия на заетост, социална сигурност и образование, но има още работа за вършене.

„Не трябва българските турци да бъдат поставяни наравно със сирийските мигранти, на които бе дадено турско гражданство. Разбира се тяхната драма е голяма, но те са мигранти и един ден трябва да се върнат в страната си. За съжалением за сирийските мигранти се осигуряват привилегии, а при изселниците от България от 1989 г. все още има нерешени проблеми”, обясни Йозкан.

Според него изходът е в промени в законодателството.