Премиерът Бойко Борисов с нова идея – АЕЦ „Белене” да бъде финансирано с европейски пари и да обслужва енергийните нужди на Балканите. Това стана ясно на среща на премиерите от Западните Балкани в централата на Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон.

"Нови ядрени реактори за 2000 мегавата, платили сме ги и стоят в кашоните. Да помислим за общ балкански проект за електропреносната система. Днес това би било едно прекрасно решение", каза Борисов.

Българският премиер поиска до четвъртък останалите 6 държави от Западните Балкани да са готови с проектите си коя част от общата инфраструктура ще изпълнят. Цената на инфраструктурната свързаност в региона е близо 30 млрд. евро, изчисли Борсов. От тях 5 милиарда са за дигитална свързаност на Балканите.

Той призова още балканските държави да ползват и капацитета на газовия хъб „Балкан”.

„Газовият интерконектор с България е един ключов проект”, коментира сръбският премиер Ана Бърнабич. 

България и Сърбия подготвят техническата документация за газовия интерконектор Ниш – Димитровград, който се очаква да бъде завършен до 2020-2021 г.

„С войни и с доказване кой е най-силен нищо не сме постигнали, освен факта да сме най- бедните и и най-изостаналие. Сега всички сме решили да опитаме и покажем, че можем да бъдем отличници”, подчерта Бойко Борисов.

„Това е нещо, което обединява целия регион. Разбира се, има много мерки, които вече прилагаме. Трябва да направим още много в бъдеще. Ще се радваме да възприемем идеи, с които да сме част от глобалния план за борба с корупцията, защото тя унищожи обществото ни”, отбеляза и македонският премиер Зоран Заев.

България настоява да се развиват транспортните коридори 4, 8 и 10 и специално завършването на жп линията София – Скопие. Общото изграждане на коридор номер 8, който ни свързва с Македония и Косово, ще струва 2 млрд. евро. В четвъртък ще е ясно кои проекти ще подкрепи финансово председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Снимка: btvnovinite.bg

От Европейската банка за възстановяване и разчитие отчетоха, че Балканите са техният най-голям реципиент. До момента са получили финансиране от 3 млрд. евро. Само за миналата година инвестициите са били 700 милиона.