Турция обяви, че ще затвори въздушното си пространство за холандски военни самолети, а от Амстердам предупредиха гражданите си да внимават с пътуване до Турция.

Кризата ескалира в последните 24 часа, но започна точно седмица преди изборите в Холандия.

Там живеят 400 хиляди или една десета от турците в Западна Европа. Повечето от тях имат право да гласуват в референдума на 16 април. Преди това обаче е вотът в Страната на лалетата, на който реални шансове за победа има крайнодесният противник на мигрантите - Герт Вилдерс.

Предисторията

Миналата сряда кметът на Ротердам отказа зала, в която турският външен министър да агитира за предстоящия президентски референдум на Ердоган. На другия ден холандският външен министър директно заяви, че визитата на турския му колега в този момент е нежелана.

В събота Чавушоглу отлетя за Холандия, но не получи разрешение за кацане. Холандските власти спряха турската социална министърка, която опита да влезе в страната с кола. В Ротердам последваха протести и сблъсъци на турската общност с полиция.

Снимка: bTV

В неделя в Истанбул недоволни смениха знамето над холаднското посолство с турския флаг. А  президентът Ердоган обвини Холандия във фашизъм. Последваха и нощни сблъсъци в Амстердам.

Нов ден, ново напрежение

Работният ден за холандските дипломатите в Анкара днес започна при засилени мерки за сигурност.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу нарече Холандия столица на фашизма: „В Холандия, така наречената столица на демокрацията в кавички, защото те са всъщност столицата на фашизма - всички членове на Висшия съвет на съдиите и прокурорите се назначават от краля или кралицата по препоръка на министъра на правосъдието. Къде е демокрацията? Къде е най-независимата съдебна власт?”

Европейските лидери застанаха на страната на Холандия.

Снимка: bTV

 „Турското правителство е извън контрол.  Не можем да им позволим да наричат Германия и Холандия „нацистки” без повод. Има реален проблем в отношенията ни с Турция, което налага да бъдем по-твърди”, подчерта кандидат-президентът на Франция Франсоа Фийон.

„Холандия има пълната ми подкрепа”, подчерта и германският канцлер Ангела Меркел.

Германия, Австрия, Холандия, Швейцария отказаха прояви на турски политици, а Дания отмени официална визита.

Еврокомисията и НАТО призоваха към разумен тон и намаляване на напрежението.

Ще ни засегне ли?

Кризата ще засегне и България, коментира бившия ни генерален консул в Одрин.  „Казусът вече не е Турция- Холандия, Германия, Швейцария. Вече казусът е Турция – ЕС Нашата позиция трябва да бъде внимателна и балансирана, но сега и много конкретна и с отстояване на точния националния интерес. И категорично да не се позволява намеса в нашите вътрешни работи”, подчерта Георги Димов.