Как се опазват 80 000 футболни запалянковци? И какво ще ви мине през ума ако знаете, че 90% от тях идват от страната, която води люта битка с футболните хулигани от десетилетия?

Всички тези въпроси препускат постоянно през главата на хората, които днес и утре, но и предишните 2-3 дни отговарят за сигурността на най-мащабното и най-бляскавото спортно събитие в Европа – финалът в Шампионската лига по футбол в Париж.

Снимка: bTV

Тази вечер на прочутия „Стад дьо Франс“ – стадионът, на който през ноември 2013 г. бе извършен първият от серията атентати, ще стъпят едни от най-големите звезди на футбола. Половината от тях носят екипа на британския „Ливърпул“, а другата половина – на славния „Реал“ Мадрид.

Двата отбора ще излъчат кой е по-достоен да бъде наричан властелин на Шампионска лига, а този мач може да гледате пряко по bTV Action от 20:30 часа. За да мине всичко гладко обаче, във френската столица са строени на денонощен пост над 7000 полицаи, повечето от тях – част от специалните части. Специално обучени кучета ще дебнат за допълнителна опасност около стадиона и в двете обособени фен зони.

Според френските власти над 80 000 фенове на „Ливърпул“ ще превземат Париж. До вчера над 50 000 от тях вече бяха пристигнали. Те обаче продължават да прииждат с чартъри, но и с коли и влакове през Ламанша.

Групата, която дойде от Мадрид е далеч по-скромно – едва 6000 испанци ще подкрепят Кралския клуб на френска територия. От мерки за сигурност, двете групи са разделени в двата края на града и няма шанс за среща между тях.

На „Стад дьо Франс“ пък ще бъдат допуснати не повече от 20 000 привърженици на „Ливърпул“, но останалите не са притеснени от този факт. Те са в Париж с ясното съзнание, че нямат билет за финала, но ще гледат срещата, поливайки всеки гол на „червените“ с бира в някое френско бистро.

Снимка: bTV

Цените са космически. Нощувките започват от 1000 евро за най-непретенциозните хотели, а почти всичко вече е запълнено. Местните твърдят, че над 93% от възможностите за отсядане във френската столица, вече са изчерпани. На черния пазар билети все още се намират, но само за онези, които биха могли да преглътнат цена от над 2000 евро.

Всички подробности преди големия финал, по време на мача тази вечер, както и отзивите от него утре – четете и гледайте на спортния сайт btvsport.bg.