Американският журналист Тъкър Карлсън, бивш водещ по FoxNews, е редовно отразяван по руските държавни телевизии.

Само преди месец от екипа на американския журналист Тъкър Карлсън, който преведе интервю с руския президент Владимир Путин в началото на годината, отрекоха съобщенията, че Карлсън стартира шоу по руска държавна телевизия.

Оттам посочиха пред Forbes, че твърденията са „чисти глупости“ и Карлсън не е участвал в шоу, което е посочено на уебсайта на руски държавен телевизионен канал.

Въпреки това сегменти от предаванията на Карлсън, които се публикуват в цялост в социалната мрежа „Х“, биват превеждани на руски излъчвани по новините по руския Първи канал. Близо 30 са материалите с американския журналист, излъчени по медията от средата на февруари насам.

 

По руския канал „Русия-24“ през юни са излъчени епизоди с дублаж на предаването на Карлсън с близо 20-минутна продължителност.

 

Компанията, продуцираща предаването на Тъкър Карлсън, изрично упоменава, че предаванията му не могат да бъдат възпроизвеждани и копирани, освен ако не е изрично разрешено от компанията.

Карлсън стартира свое собствено предаване „Шоуто на Тъкър Карлсън“ в социалните мрежи през май 2023 г., малко повече от две седмици след като беше внезапно отстранен от Fox.

През февруари Карлсън излъчи противоречиво интервю с руския президент Владимир Путин - първото на руския президент интервю пред западен журналист, след като Русия нахлу в Украйна преди две години.

Путин използва възможността, за да защити войната на Русия и да подсили твърденията си, че Москва има исторически претенции към източноевропейската страна.