Примирието за Нагорни Карабах, което сключиха Армения и Азербайджан, беше посрещнато с празненства в азербайджанската столица Баку. Хората излязоха по улиците и развяваха национални знамена.

Според текстовете на примирието, за които посредничи Русия, Азербайджан си възвръща териториите, които арменците отвоюваха, за да присъединят областта към Армения.

Под азерски контрол попада и Шуша - вторият по големина град в населената с арменци автономна област.

Армения се съгласи да се оттегли и от няколко други района през идните седмици. Административният център Степанакерт обаче остава на арменците, а Москва изпрати 2000 миротворци, които ще останат на фронтовата линия за поне 5 г.

Това е четвърто поред споразумение за прекратяване на огъня между Баку и Ереван и за разлика от предишните засега се спазва.

Примирието идва шест седмици след началото на боевете за Нагорни Карабах между Ереван и Баку .

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че споразумението е ключов момент в решаването на конфликта. В азербайджанската столица Баку хората излязоха по улиците и развяваха национални знамена.

Снимка: EPA


 В същото време арменският премиер Никол Пашинян заяви, че примирието е изключително болезнено за народа му. В столицата Ереван последваха протести. Демонстранти нахлуха в парламент, чупейки врати и прозорци.

"В настоящата ситуация нямаше възможност за по-добро решение. Ще разкрия повече детайли за това защо беше постигнато и каква беше причината за събитията през последните месеци. Не мога да го направя сега по една проста причина - защото спирането на военните действия сега е в основният процес и ако кажа нещо, може да застраша хора", заяви Никол Пашинян.

Москва, която посредничи за примирието, изпрати 2000 миротворци, които ще застанат на фронтовата линия.

„Предполагаме, че постигнатите договорки ще създадат необходимите условия за трайно уреждане на кризата в Нагорни Карабах в полза на арменския и азербайджанския народи", каза Владимир Путин.

Руският президент Владимир Путин обяви, че Баку и Ереван ще разменят военнопленници, а икономическите и транспортните връзки ще бъдат възобновени. Според него през последния месец в конфликта са загинали близо 5 хиляди души.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!