Германия остава в изолация до 3 май. Ограниченията на социалните контакти и пътуванията ще продължат. Поетапно обаче ще започнат да отварят различни обекти.

Целта на удължаването на ограниченията е, за да не се препълнят болниците в страната. А иначе от 20 април врати ще могат да отворят магазините под 800 квадратни метра.

Носенето на маски става строго препоръчително в търговските обекти и градския транспорт. Събитията с голямо струпване на хора ще останат забранени поне до края на август.

На този етап няма конкретна дата докога ще останат затворени ресторантите, детските градини и хотелите за туристи.

Ще бъде удължен и граничния контрол до 4 май, фризьорските салони също ще са затворени до тази дата.

"Ще започнем бавно с училищата, стъпка по стъпка след 4 май. Учениците трябва да са на малки групи, да планираме пътуването им с автобус, междучасията. Това е трудна задача и иска много подготовка", разкри канцлерът Ангела Меркел.

От другата седмица ще отворят и магазините с площ до 800 квадратни метра при строги изисквания за дезинфекция. Към препоръките за социална дистанция се прибавя и носенето на маски.

Поетапно ще отварят врати и училищата, като първи в класните стаи ще влязат учениците от горните класове, които очакват матури. А от днес врати отварят и училищата в Дания.

Вирусолози виждат позитивна тенденция в Германия. През изминалите празнични почивни дни в страната за пръв отчетоха по-висок брой на излекуваните от заразените. Голяма част от интензивните легла са свободни. В сравнение с редица други страни ситуацията в Германия е много по-обнадеждаваща.

От Академията на науките "Леополдина" в Германия представиха на правителството и доклад с конкретен план за плавно връщане към обществения живот. В него се препоръчва поетапно връщане на учениците в училищата. Да се отворят и малки магазини, и фризьорски салони с ограничен поток от клиенти.