Македония започна отново да пропуска бежанци, но за вчерашния ден едва 170 души преминаха границата с Гърция. От другата страна - в Идомени, остават още 12 000 и  продължават да пристигат нови бежанци. Специалните пратеници на bTV - Полина Ботева и Добромир Иванов, днес се завърнаха от Идомени.

Те разказаха, че ако до преди няколко месеца мъжете бежанци са преобладавали, то сега е обратното. След като много от тях вече са се установили в Германия, и останалите от семейството - жени, деца, възрастни, поемат по пътя на бежанците. Това е така заради процедурата, която позволява събиране на семействата в Европа, обясни Полина Ботева и допълни:

„В Идомени и аз, и операторът Добромир Иванов се шокирахме колко много са децата - боси, голи, играещи си вместо с играчки - със сламки, кутии, тел - все боклуци, които намират по земята в лагера. Деца, които виждат, чуват, и най-вече участват в ситуации, които възрастен трудно би могъл да понесе.

Една дума описва ситуацията на гръцко-македонската граница – хаос. Хаос при настаняването на бежанците - в двуместни палатки живеят семейства с по 2-3-4 деца. Палатките са разпънати буквално в калта. Хаос в снабдяването с храна и провизии - за един сандвич бежанците чакат по повече от час, дори два.

Снимка: Добромир Иванов

Почти всички деца в лагера кашлят, но за преглед чакат с часове, ако изобщо стигнат до медицинските пунктове. Лагерът е предвиден за 1500-1600 души. Сега там са 7-8 пъти повече. Ситуацията видимо е спокойна, но отчаянието е толкова голямо, че едно недоволство, една несправедливост, един бунт са достатъчни, за да ескалира напрежението отново.

Снимките на оператора Добромир Иванов най-добре описват живота на границата”.