Световноизвестни PR експерти идват за Sofia Corporate Communication Experience. За първи път през тази година и България ще бъде домакин на глобалното събитие.

Личният секретар на принцеса Даяна Патрик Джефсън, Колин Харис, официален говорител на сватбата на Уилям и Кейт и PR експерти от eBay, Philips и Hertz са само част от PR специалистите, които ще участват в проявата. Тя ще се състои от 28 февруари до 1 март 2013 г. в София.

През 2011 и 2012 г. повече от 2000 PR професионалисти са взели участие в Communications Experience в Загреб, Белград, Прага, Москва и Баку. За първи път през тази година и България ще бъде домакин на глобалното събитие.

Гост на форума ще бъде и единственият специалист, работил за двама американски президенти, английската кралица, британския премиер, BP America, HSBC и Lehman Brothers - Мери Джоу Джакоби.

Предоставяме ви специално интервю с нея:

Вие сте единственият човек в света, който е работил за двама президенти на САЩ, Английската кралица и премиерът на Великобритания. Къде се чувствате по-добре - в САЩ или във Великобритания?

Обичам моята родина САЩ, но заобичах и Великобритания като втора родина след топлото ми посрещане там през 1993 г. Длъжностите, които съм заемала в президентската администрация, като комисар на Британската гражданска служба и сега като член на Консултативния комитет за бизнес срещи във Великобритания, са различни и всяка има своите специфики.Това, което ги обединяваше обаче, е хъсът за работа и желание да дадеш своя принос. За мен беше чест и привилегия да се възползвам от възможностите, които ми бяха дадени.

Откъде черпехте вдъхновения за кампаниите на Lehman Brothers and HSBC, за които бяхте отличени с престижни награди?

Глобалната марка HSBC произлиза от члена-основател на Групата, Банкова корпорация на Хонконг и Шанхай . Тя се е разраствала през годините, но не е променяла имената на финансовите институции, които е придобивала. Ние вярвахме, че е по-добре за служителите и инвеститорите да действат под едно име и лого, първоначално с мотото "Вашият свят на финансови услуги", което по-късно еволюира в "Местната банка в света”. За да подпомогнем проекта на новия бранд, ние станахме първата финансова институция, спонсор на Формула 1 и създадохме първата по рода си реклама по летищата. Много съм доволна, че и двете кампании бяха копирани от различни марки по цял свят.

Lehman Brothers има интересна история, като в началото беше независима, след това стана дъщерно дружество, а накрая – отново независима. Направихме много проучвания сред клиентите и служителите, които споделиха, че Lehman им е помогнала да реализират своите цели и мечти. Ние възстановихме марката в световен мащаб с най-известното зелено лого под мотото „Там, където се гради визията”.

Работили сте в почти всяка сфера като медии, политика, финансови услуги, петролни компании и др. Къде се чувствате най-комфортно?

Имала съм голям късмет да работя в области, които ме очароват! Израснах в семейния бизнес и учих икономика, търсене и предлагане, работа от първа ръка с родителите ми. Интересът ми към Американска политика произтича от това, че като дете гледах изборите за президент на САЩ, които спечели Джон Кенеди. И интересът ми към международните афери се появи от баба ми и дядо ми, които са били имигранти в САЩ. Имах възможността да съчетая многостранните си интереси във всички тези сфери. Ако трябваше да избирам една област обаче, щеше да е public affairs & public policy, в която започнах да работя след завършване на университета.

Участвате в много женски голф асоциации. Откъде произтича страстта ви към голфа?

Отново, това беше област, в която можех да съчетая интересите си. Играех голф – макар и не много добре – когато бях по-млада и имах страст към бизнеса. Позициите ми в Женската голф асоциация и Европейския турнир ми дадоха възможността да извлека знания и от двете, за да допринеса за успеха на жените в един силно състезателен международен професионален спорт.