Испанските пожарникари се опитват да овладеят първия голям горски пожар в страната за тази годината, съобщава агенция Ройтерс и уточнява, че огнеборците се стараят да не му позволят да се разпространи в източния регион на Валенсия.

През последните 24 часа огънят е унищожил повече от 4000 хектара гора и принуди 1500 души да напуснат домовете си.

Разочарованието сред евакуираните нараства, тъй като бъдещето на техните домове и животните в тях остава несигурно. „Градът ни гори. Животът ни гори. Животните ни са там и никой не може да ни каже нищо. Вчера успяхме да влезем в района на пожара, но днес не ни пускат“, каза Антонио Зарзосо, евакуиран от Пуебла де Ареносо.

Повече от 500 пожарникари, подкрепени от 20 самолета и хеликоптера, работят денонощно, за да овладеят пожара близо до село Вилануева де Вивер в испанската област Валенсия, съобщиха днес службите за спешна помощ. Те се борят с огъня, за да не се разпространи в други райони.

Регионалното издание Las Provincias съобщи, че според полицията пожарът е започнал от искра, предизвиката от машина за събиране на изсъхнали храсти. От Испанската гражданска гвардия са отказали коментар за агенция Ройтерс.

Необичайно сухата зима в части от Южна Европа породи у испанците опасения за повторение на инцидентите от 2022 г., когато 785 000 хектара бяха унищожени. Това е двойно повече от средната годишна стойност за последните 16 години, сочи статистиката на Европейската комисия (ЕК). А според Европейската информационна система за горски пожари на ЕК в Испания общо 493 пожара са унищожили рекордните 307 000 хектара земя миналата година.