Унищожителните наводнения, които удариха Северен Рейн-Вестфалия през лятото, повлияха на нагласите на избирателите в региона.

В един от най-живописните райони, Айфел, не се чуват птици, а шум от строителни материали. За хората сега е по-важно как ще посрещнат зимата.

„Събитията тук със сигурност ще изиграят роля на изборите. Много хора са си казали, явно има някой, който е направил нещо грешно, който не е информирал. Беше следобед, когато недалеч оттук вече нивото на реката се беше повишило и трябваше всички тук да бъдем информирани“, казва Хилдтруд Клайн, жителка на град Шулд.

Местните вярват, че сред най-важните теми на тези избори са климатичните промени, защото взетите или невзетите решения определят съдби.

„Темата е важна за нас, хората които пострадахме от природната катастрофа това лято. Оттогава започнахме да разсъждаваме по-особено по този въпрос“, казва Карл Фурман, жител на Шулд.

За Карл след всяко зло идва добро. Десетки доброволци помагат при разчистването. А той предлага безплатно вода и дебела сянка за отдих на най-пострадалите. И въпреки че все още се възстанояват, вярва, че изборите могат да поставят ново начало.

Гласуването в Северен Рейн Вестфалия няма да е традиционно. То ще се случва в специално построени за целта палатки.