Продължават издирвателните операции в Бенелюкс и в съседна Австрия, а жертвите на стихията вече са най-малко 180.

Бедствено положение беше обявено в германската провинция Бавария след невижданите наводнения в Западна Европа.

След президента на Германия, днес и канцлерът Ангела Меркел ще посети най-тежко засегнатите райони.

Освен спасителни екипи, много доброволци също помагат на бедстващите в засегнатите райони. Големи фирми от различни браншове в Германия обявиха както парична, така и материална помощ. Подкрепа дойде и от съседни на Германия страни, а наши сънародници определиха реакцията на държавата като бърза.

Димитрина Димова живее с родителите си в село, което се намира близо до мястото, на което се вливат реките Мозел и Рейн. Населеното място е напълно откъснато от света заради наводненията и така Димитрина не успява да присъства на последния си учебен ден.

Българският лекар д-р Огнян Каменов обаче поема на път през опустошените райони, за да достигне до работното си място. Болницата, в която работи също се налага да бъде евакуирана.

"Тръгнах в 6 часа сутринта и стигнах в 20 часа вечерта. За сто километра, които нормално ги изминавам за 59 минути. Има опасност, понеже много мазета са наводнени, да станат токови удари. Не може да пуснат тока изведнъж, защото по този начин могат да загинат хора", казва той.

И според двамата ни сънародници реакцията на държавата в екстремната ситуация е адекватна.

"След като цялата болница, в която работя, се освободи за 6 часа, значи това е доста добър резултат. Може би работата ще се възстанови  3-4 седмици", смята д-р Каменов.

"Всяко село си има пожарна, която се грижи за това да слага знаци, идват с помпи да изкарват водата, подготвени са и се чувстваме сигурни", добавя Димитрина.

Снимка: bTV

Граждани също заявиха готовността да си приютят непознати изпаднали в беда, а цели хотели предлагат безплатен престой.

Междувременно стана ясно, че германските власти ще предоставят над 300 милиона евро спешна помощ за премахване на последиците от опустошителното наводнение. Това съобщи заместник-канцлерът, министър на финансите на Федерална република Германия Олаф Шолц в интервю за "Билд ам Зомтаг".

"В сряда, по време на заседание на кабинета, ще предложа две неща. Първото е спешна помощ, а второто - да бъде създадена основата за програма за реконструкция, за да се поправят бързо разрушени къщи, пътища и мостове. От предишни бедствия знаем, че можем да говорим за милиарди евро", каза министърът.