Два нови бързо разпространяващи се подварианти на „Омикрон“ предизвикват нови вълни на коронавируса по целия свят.

BA.4 и BA.5 са идентифицирани за първи път в Южна Африка и скоро могат да се превърнат в доминиращите щамове в Европа и САЩ, твърдят здравни експерти, цитирани от Би Би Си.

Какво представляват BA.4 и BA.5?

Откакто се е появил за първи път COVID-19 мутира или променя формата си. Новите генетични версии, които постоянно се появяват, се наричат варианти.

Вече има няколко основни варианта, като „Алфа“ и „Делта“, които са предизвикали масови вълни от инфекции.

Последните варианти, за които експертите са обезпокоени - BA.4 и BA.5, са много тясно свързани с варианта „Омикрон“, който стои в основата на вълната от коронавирус миналата зима.

Те бяха добавени в списъка за наблюдение на Световната здравна организация през март и също така бяха определени като варианти, пораждащи безпокойство в Европа.

Къде се разпространяват?

Те бяха забелязани да циркулират в Южна Африка в началото на годината и сега изглежда се разпространяват много по-бързо от другите варианти.

В повечето европейски страни вече ги има и изглежда, че скоро ще изместят другите варианти на COVID-19. Това вече се е случило в Португалия - BA.5 вече е доминиращ там.

В САЩ служителите твърдят, че се наблюдава нарастващ брой на инфекциите, причинени от двата нови подварианта. Заразените с коронавирус в Обединеното кралство също показват ранни признаци на възможно нарастване, което се дължи на BA.4 и BA.5.

В Австралия също са регистрирани случаи.

Колко опасни са те?

Експертите не са сигурни колко силно ще бъдат засегнати държавите. Счита се, че BA.4 и BA.5 не са по-смъртоносни от другите варианти на коронавируса.

Много хора са изградили известен имунитет от преболедуване или ваксинация, което спомага болестта да стане по-малко рискова. Новите подварианти обаче изглежда се разпространяват по-лесно. Това се дължи отчасти на отслабващия имунитет, но и на мутациите, които вирусът е претърпял.

Много страни също така отмениха ограниченията срещу коронавируса, което означава, че хората се събират повече, което дава на вируса повече шансове да се разпространи.

Нова вълна от заразени може да доведе до повече хоспитализации и повече смъртни случаи.