След края на масовото разпространение на COVID-19, обичайни вируси, познати от години на човечеството, се „държат странно“, казват експерти. Причината е, че доскоро мерките срещу коронавируса действаха като превенция и за останалите заболявания.

От друга страна това води след себе си друг проблем – при ограничаване на обичайни заболявания като грип, шарки и др., колективният имунитет на обществото пада. Това е така, защото хората не се сблъскват с обичайните патогени толкова често.

Респираторни вируси

„Наблюдаваме много нетипично поведение за голяма част от вирусите. С обикновения грип, например, никога не сме виждали епидемията да продължи до юни месец“, коментира д-р Скот Робъртс, директор в болницата в Йейл Ню Хейвън.

Друг проблем се оказа респираторният синцитиален вирус. Обикновено той поразява най-вече деца, а симптомите му са подобни на грипните. В Съединените щати и Европа случаите скочиха миналото лято, а заболелите бяха значително повече в сравнение с предишни години.

Маймунска шарка

Най-необичайно е поведението на маймунската шарка – болест, която доскоро е била разпространена само в някои части на Африка.

Според центъра за контрол и превенция на заболяванията в Съединените щати се разпространяват поне два варианта на заболяването. Световната здравна организация отбелязва, че хората с кожни обриви и температура е възможно да са останали незасечени от здравната система в продължение на месеци, че дори и година.

Според експерти при някои заболели вирусът протича по различен начин от вече познатото, като симптомите температура и грипни прояви тотално отсъстват.

Изпуснати ваксинации в детска възраст

Множество държави по света съобщиха за случаи на необичаен хепатит при децата. Една от причините за това би могло да бъде пропускането на ваксинации в ранна детска възраст, посочват експерти.

По време на пандемията, заради огромния брой заболели от COVID-19, много семейства нямаха достъп до педиатриите, където се ваксинират най-малките.

По-сериозен контрол?

Според противници на тези твърдения единственото, което се е променило, е контролът върху инфекциозните заболявания.

С появата на коронавируса и превенцията на заболяването световните здравни агенции засилиха наблюдението върху различните болести. Това може да обясни защо изведнъж засичаме повече случаи.