Болезнената рецесия в британската икономика и повишаващата се безработица може да са станали причина за самоубийствата на повече от 1 000 души в Англия. Това показва научно изследване, цитирано от Ройтерс.

Проучването или така нареченият „анализ на тенденциите” сравнява действителния брой на самоубийствата с очакваните, ако тенденциите от преди рецесията бяха продължили. Той отразява и констатациите по други места в Европа, където самоубийствата са също нараснали.

„Това е мрачно напомняне след еуфорията на Олимпийските игри за предизвикателствата, пред които сме изправени, както и за тези, които предстоят”, каза Дейвид Стъклър, социолог от университета в Кеймбридж, който води изследването, публикувано в „Бритиш медикъл джърнъл”.

Анализите сочат, че между 2008 г. и 2010 г. е имало с 846 повече самоубийства сред мъжете в Англия, отколкото би трябвало да се очаква, ако предходните тенденции на положително икономическо развитие бяха продължили.

Със 155 повече са случаите на самоубийства и при жените.

Между 2000 г. и 2010 г. според социолозите се наблюдава годишно увеличение с 10% в броя на безработните лица, което е свързано с 1,4% увеличение в броя на самоубийствата при мъжете.