Антиправителственият митинг в Хонконг е събрал повече от 1,7 милиона души, твърдят организаторите на протеста. Това го прави най-масовото събитие от началото на демонстрациите на 1 юли, предаде ДПА.

Това е и един от най-многолюдните протести от връщането на Хонконг под китайско управление през 1997 г.

Огромната тълпа от демонстранти е обкръжи комплекса от правителствени сгради в района на Адмиралтейството. Демонстрантите окупираха моста срещу сградите. Те са оградени с двуметрови бариери.

Мащабните протести в Хонконг започнаха през юни заради предложени поправки към закона за екстрадиция, които при одобрение им ще позволят на автономния град Хонконг да предава заподозрени лица на Китай, Тайван, Макао, с които в момента той няма споразумение за екстрадиция.

Правителството на Хонконг направи отстъпки, като обяви безсрочно спиране на поправките към закона, а ръководителката на администрацията Кери Лам поднесе публични извинения за създалото се положение.

Противниците на законопроекта останаха недоволни и поискаха пълен отказ от него. Те предявиха също ултиматум на властите, който не бе удовлетворен и протестираха продължиха.