Потвърдените случаи на COVID-19 в Бразилия вече са над 5 милиона, а смъртните случаи се доближават до 150 хиляди.

Във вторник здравните власти в страната са регистрирали 31 553 новозаразени, което е било решаващо за прехвърлянето на прага от 5 милиона. Освен това жертви на коронавируса са станали 734 души.

Бразилия е третата най-силно засегната страна от коронавируса след САЩ и Индия. Въпреки това броят положителни тестове и смъртни случаи на дневна база намалява в сравнение с пика през юли. Животът в латиноамериканската държава се завръща към нормалното с отварянето на магазини, барове и ресторанти, но експерти предупреждават, че мерките срещу разпространението на COVID-19 не се спазват и се очаква втора вълна на заразата.

„Виждаме как властите облекчават мерките за социално дистанциране все повече и повече, въпреки броя на случаите“, коментира епидемиологът във Федералния университет на Рио де Жанейро Роберто Медроньо.

Президентът Жаир Болсонаро е критикуван заради омаловажаването на пандемията на COVID-19 и с нежеланието да предприеме противоепидемични мерки.

Бразилски медици, например, в края на юли поискаха Болсонаро да бъде обвинен в престъпление срещу човечеството и изпратиха жалбата си до Международния наказателен съд в Хага.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!