Отмениха прочутия карнавал в Рио де Жанейро заради пандемията на COVID-19. Събитието трябваше да се проведе по традиция през февруари 2021 г., но засега не е насрочена нова дата.

Според школите по самба в Рио разпространението на вируса прави невъзможно безопасното провеждане на ежегодните паради. Организаторите смятат, че това ще остане така до откриването на ефикасна ваксина срещу заразата.

Латиноамериканската държава беше засегната сериозно както от здравната, така и от икономическата криза, причинена от коронавируса.

Първият COVID случай – ден след празника

Бразилия е сред най-тежко засегнатите държави от пандемията в света. Често, обаче, началото на здравната криза там се свързва с цветния фестивал на самбата. Първият случай на заразен с COVID-19 в страната беше регистриран на 26 февруари тази година – ден след края на карнавала.

Оттогава заразените са над 4,5 милиона, а смъртните случаи надхвърлят 140 хиляди. Само за последното денонощие новите случаи на коронавирус в Бразилия са над 33 хиляди.

Снимка: btvnovinite.bg
Пера, танци и прехрана

Освен че е част от културното наследство на Бразилия, спектакълът е и източник на прехраната на хиляди семейства.

Карнавалът привлича милиони посетители всяка година както в Рио, така и в други големи градове на страната. Така туризмът допринася за 8% от БВП на Бразилия. Следователно отмяната на тържествата ще повлияе върху доходите на множество участници в икономиката като авиолинии, магазинчета за сувенири, хотелиери и ресторантьори.

Последната надежда на собствениците на ресторанти и барове да компенсират част от загубите са партитата, които се провеждат по улиците, успоредно с парада на самба школите. Дори и на тях, обаче, анализатори предвиждат да присъстват основно местни хора, чиито средства бяха директно ударени от рекордното свиване на икономиката с 20% между март и април. 

Дори и при това условие съдбата на партитата не е сигурна, защото се очаква решението на властите в Рио, които се съобразяват и с противоепидемичните мерки. 

Моментът е труден не само за близо 40-те хиляди танцьори и ресторантьорите, но и за всички, които стоят зад цветната феерия. Шивачите на костюми, например, трябва да намерят алтернативен начин да припечелват.  Някои от тях разчитат на дребни поръчки за поправка на дрехи като скъсяване и закърпване.

Над 60 милиона души в страната са получили т.нар. коронаваучери на стойност около 100 долара, за да се смекчат ефектите на забавената икономика. Въпреки помощите, остава изборът за какво точно да бъдат похарчени парите – храна, наем или други сметки, споделят бразилци.  

Въпреки че календарът на карнавала следва католическия календар, Сао Пауло вече отложи парадите си с осем месеца до октомври 2021 г. В зависимост от развитието на пандемията, обаче, тази дата може отново да се промени, но най-късно до януари 2022 г., когато започва подготовката за следващата година.

Това е поредното знаково събитие по света, чиято програма беше повлияна от пандемията на коронавируса след отлагането на Олимпийските игри през 2020 г.