Потоп и в Гърция. Рекордни количества дъжд доведоха до наводнения. Един човек загина, а друг се издирва. Още от вчера най-висока степен на опасност беше обявена на много места в страната.

Улиците се превърнаха в реки, пътищата бяха блокирани, а буреносни ветрове и градушки удариха Северна, Централна и Южна Гърция.

Във Волос са наводнени стотици къщи. Михаела Големинова е на почивка в града и разказва, че предупреждения за опасно време се изпращат на всички мобилни номера още от неделя.

„От днес сутрина последното съобщение е за забрана за излизане по улиците. От сутринта рано се чуват сирени на пожарната, на полиция, има багери, помпи, които действат, резервни генератори. Ток има само в баните в стаите, както и долу на рецепция. Водата също е ограничена“, разказва Михаела.

Над 7000 мълнии са паднали за по-малко от 24 часа. Спешни екипи евакуират хора с гумени лодки. Паника няма, а някои излязоха навън въпреки забраната. Това провокира кмета на Волос:

„Къде отивате, хора? Целият град ще бъде наводнен. Сто пъти го казахме, това е лудост. Реките ще прелеят. Моля ви много, дайте ни възможност да работим. Вървете си вкъщи“, призова Ахилеас Беос.

Според метеоролозите настоящата буря „Даниел“ е една от най-силните в Европа.