Последното пътуване на кралица Елизабет II към Лондон започна. Точно в 12 ч. българско време ковчегът на британския монарх потегли от замъка Балморал към Единбург.

Процесията ще измине малко над 281 километра и това се очаква да отнеме около шест часа. По план кортежът ще премине през градовете Абърдийн, Дънди и Пърт, преди да пристигне в крайната точка - Единбург.

Хиляди хора са се стекли по пътя на траурния кортеж, за да си кажат последно „Сбогом“ с тяхната кралица.

Елизабет Александър на 69 години е родена в деня на коронацията на Елизабет II през 1953 г. Тя чака в близкото село Балатер, за да я види за последен път. „Много е емоционално за всички да си кажем сбогом. Тя е като член на семейството, изключително тъжно е, че не е сред нас“, казва тя пред Ройтерс.

С траурния кортеж пътува дъщерята на кралица Елизабет II – принцеса Ан. Ковчегът на Елизабет II е покрит със знамето на Шотландия и венец, изработен от цветя, които растат в градините на Балморал, съобщиха от Бъкингамския дворец.

Снимка: Getty Images

Бавният ход на автомобилите по дългия път до Единбург е само част от събитията, които предстоят преди кралицата да бъде положена в земята в Лондон. Десетки хиляди се събраха през последните дни на всички кралски дворци във Великобритания, за да оставят цветя за покойния монарх.